Manžel se mě ptal, zda upeču dort na Valentýna. S úsměvem jsem odpověděla, že se pokusím. Proč ale péct dorty, když existuje spousta chutných receptů, které vám ušetří čas. Jeden jsem pro vás vybrala a budete potřebovat lahev Samosu například Vin Doux. Díky jeho příchuti meruněk, broskví a medu je výsledkem skutečně svůdný dezert. Zbytek Samosu si pak můžete dát s manželem, přítelem či kamarády k nášmu valentýnskému dezertu.
Zabaione (francouzsky sabayon, italsky zabajone či zabaglione) je italský dezert, někdy také nápoj, který se vyrábí ze žloutků, cukru a sladkého vína.
Budeme potřebovat:
4 žloutky
80 ml sladkého muškátového vína například Samos Vin Doux
60 g práškového cukru
400 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)
V rendlíku přivedeme k varu trochu vody a posadíme na něj mísu, ve které metličkou vyšleháme žloutky, cukr a víno do pěny. Mezi mísou a vodou by měla být malá mezera, aby se nám sabayon nezdrcnul, co dělá při dosažení teploty cca 70 oC. Pak mísu sundáme z rendlíku a ještě prošleháme. Na talíře rozložíme ovoce a zalijeme vyšlehanou pěnou. Nebo můžeme sabayon podávat I samostatně ve sklenici.
TIP: Pokud máte zapékací pistol, můžete sabayon na povrchu zlehka zapéct.